Z roku na rok weganizm zyskuje coraz więcej zwolenników. Motywacje osób decydujących się na przejście na dietę roślinną są różne. Najczęściej wymieniane to względy etyczne, zdrowotne i chęć ochrony środowiska naturalnego. Innymi kieruje ciekawość, chęć poznawania nowych smaków lub obecnie panująca moda. Jak podaje WHO, dieta wegańska jest zdrowa i bezpieczna dla człowieka na każdym etapie życia. Należy jednak pamiętać, że tak samo jak w przypadku każdej innej diety eliminacyjnej, jej odpowiednie zbilansowanie może stanowić wyzwanie, a z pomocą może przyjść wegański catering dietetyczny.
Dieta wegańska – na czym polega?
Dieta wegańska zakłada zrezygnowanie ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie jedzą mięsa (w tym ryb i owoców morza), nabiału, jaj, miodu, a także unikają niektórych dodatków do żywności, takich jak żelatyna, koszenila czy szelak. Zdrowa dieta roślinna powinna bazować przede wszystkim na owocach, warzywach, pełnoziarnistych zbożach, pestkach, orzechach oraz na roślinach strączkowych, takich jak soczewica, cieciorka, fasola, soja czy groch.
Pułapki w diecie wegańskiej
- Niewystarczająca ilość białka
Mięso, ryby, nabiał i jaja to bardzo dobre źródła białka. Jeśli po prostu wyeliminujesz je ze swojego jadłospisu, możesz szybko nabawić się problemów związanych ze zbyt niską podażą tego makroskładnika. Przechodząc na weganizm pamiętaj, by na ich miejscu znalazły się inne produkty, które również bogate są w białko. Doskonale sprawdzi się hummus, pulpeciki z soczewicy, smażone tofu, burgery z fasoli, a nawet pesto z dodatkiem bobu lub ciasteczka z ciecierzycy.
- Niedobór wapnia
U osób będących na tradycyjnej diecie, głównym źródłem wapnia jest zazwyczaj mleko i jego przetwory. Produkty roślinne zawierające najwięcej tego pierwiastka to sezam, mak, tofu, edamame, fasola, migdały, a także niektóre algi morskie. Jeśli decydujesz się na rozpoczęcie przygody z dietą wegańską, zadbaj o to, by te produkty jak najczęściej znajdowały się na Twoim talerzu. Możesz także postawić na fortyfikowane napoje roślinne dostępne w większości sklepów.
- Zbyt mało żelaza
Wydawać by się mogło, że osoby ograniczające lub rezygnujące zupełnie ze spożywania mięsa, narażone są na niedobór żelaza. W rzeczywistości odpowiednio zbilansowana dieta roślinna również może dostarczać nam sporo tego mikroelementu. Do najbogatszych źródeł żelaza należy natka pietruszki, pestki dyni, buraki, fasola, soja i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż.
- Niewystarczająca ilość kalorii
Roślinne posiłki charakteryzują się tym, że często mają dużą objętość przy stosunkowo niskiej kaloryczności, dlatego porcje jedzenia na samym początku mogą wydawać się nam wyjątkowo duże. Jeśli masz problem ze zjadaniem dużej ilości jedzenia, postaw na wysokokaloryczne produkty takie jak oliwa, awokado, masło orzechowe, migdały, orzechy czy oliwki. Możesz dodawać je do wszystkich potraw, a tym samym podbijesz ich kaloryczność, nie zwiększając ich objętości.
Wegański catering dietetyczny
Każda nowa dieta na początku wymaga przyzwyczajenia się do innych smaków i odkrycia swoich ulubionych potraw. Jeśli rozważasz przejście na weganizm, ale obawiasz się, że nie uda Ci się skomponować diety tak, by była ona pełnowartościowa, możesz skorzystać z diety pudełkowej. Wegański catering dietetyczny w różnych kalorycznościach oferuje Dieta Premium. To rozwiązanie pozwoli Ci zaoszczędzić czas, sprawi, że Twoje posiłki będą różnorodne, a Ty będziesz mieć pewność, że dostarczają Ci wszystkich niezbędnych mikro- i makroelementów.