Potas to jeden z kluczowych minerałów, niezbędny, by organizm człowieka mógł prawidłowo funkcjonować. Jego niedobór prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej, długotrwały – może stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia. Jak rozpoznać niedobory potasu? Co jeść, żeby ich uniknąć?
Jaką funkcję pełni potas w ludzkim organizmie?
Obok chloru i sodu, potas jest trzecim najważniejszym pierwiastkiem w ludzkim ciele. Jego niedobór, ale i nadmiar, są szkodliwe dla zdrowia. Powodują rozregulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. Zaburzają prawidłowe spalanie węglowodanów i białek. Zmieniają pH komórek, przez co zakłócają przekazywanie impulsów nerwowych i negatywnie wpływają na pracę układu nerwowego. Niski poziom potasu może być przyczyną osłabienia czy przewlekłego zmęczenia, ponieważ ten minerał jest niezbędny w procesie dotleniania mózgu i komórek całego ciała. Potasu do prawidłowej pracy potrzebują także mięśnie: od jego stężenia zależne są zasoby glikenu.
Niedobory potasu – objawy
Niedobory potasu mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego tak ważne jest, by im zapobiegać, a w razie wystąpienia niepokojących objawów szybko powiązać je z niskim poziomem tego pierwiastka i wprowadzić odpowiednie zmiany w codziennej diecie.
Jakie są symptomy niedoboru potasu? Charakterystyczne objawy to drganie powieki, zaburzenia rytmu serca czy znaczny wzrost ciśnienia tętniczego. Niski poziom potasu w organizmie może objawiać się osłabieniem mięśni, ich drżeniem czy nieprzyjemnymi, bolesnymi skurczami. Zaburzona praca układu nerwowego skutkuje z kolei przemęczeniem, sennością i problemami z koncentracją.
Źródła potasu w diecie
Zapotrzebowanie na potas to w przypadku osoby dorosłej około 2000-3000 mg dziennie. Aby utrzymać prawidłowy poziom pierwiastka w organizmie, nie trzeba sięgać po suplementy. Odpowiednią dawkę dostarczy zdrowa, dobrze zbilansowana dieta.
Naturalnym źródłem potasu są przede wszystkim owoce, zwłaszcza suszone: figi, morele, rodzynki. Dużą ilość tego minerału można znaleźć również w bananach, pomarańczach, kiwi czy pomelo. Pokarmy bogate w potas to kasze, otręby, płatki zbożowe, pełnoziarniste makarony czy pieczywo z dużą ilością ziaren. Niedobór pomogą uzupełnić również popularne w kuchni polskiej warzywa: fasola, groch, pomidory, brokuły. Co z pewnością wielu ucieszy, także deser może być bogaty w potas – cennym źródłem tego pierwiastka są bowiem także kakao i czekolada, zwłaszcza ciemna.