Oliwa z oliwek to wyjątkowy rodzaj tłuszczu. Polecany wśród trenerów, lekarzy czy osób prowadzących zdrowy tryb życia. Świetnie się sprawdzi w przygotowaniu wielu posiłków. Sprawdź, jak powstaje, jakie są rodzaje i jakie korzyści wniesie do diety.
Oliwa z oliwek – jak powstaje?
Produkcję oliwy rozpoczyna się zbiorami w okresie jesienno-zimowym. Owoce są zbierane najczęściej ręcznie, a następnie oczyszczane poprzez dmuchanie i płukanie. Oliwa produkowana jest zazwyczaj w 24 godziny od zbiorów, tak aby uzyskać najlepszą jakość i smak. Następnie, oddzielany jest miąższ od pestek. Miąższ wędruje do miksera, który przetwarza go na pulpę. Kolejnym etapem jest wirowanie pasty oliwkowej. Powstały olej poddawany jest przefiltrowaniu a następnie przelaniu do specjalnych pojemników. Cały proces przebiega w temperaturze nie wyższej niż 25⁰C, tak aby oliwa zachowała swoje właściwości.
Jakie rodzaje oliwy z oliwek?
Hiszpania, Grecja i Włochy – to kraje które słyną z produkcji wysokiej jakości oliwy z oliwek. W zależności od pochodzenia różni się jej smak np. Hiszpania to łagodny, owocowy smak, Grecja cechuje się ziołowym i pikantnym, natomiast Włochy posiadają różne smaki w zależności od regionu. Oliwa z oliwek dzieli się na kilka kategorii, które są determinowane liczbą kwasową, czyli zawartością kwasów tłuszczowych (im niższa, tym lepsza jakość oraz cechy).
Wyróżniamy, takie jak:
- Oliwa extra virgin – to produkt najwyższej jakości, który uzyskuje się z pierwszego tłoczenia, na zimno. To tłuszcz bez jakichkolwiek dodatków. Posiada zielonkawy kolor a jego konsystencja jest gęsta. Poziom kwasowości wynosi nie więcej niż 0,08%.
- Oliwa virgin – to oliwa która również jest produktem z pierwszego tłoczenia. Poziom kwasowości mieści się pomiędzy 0,08 – 2%. Sprawdzi się idealnie do smażenia, gotowania, oraz jako dodatek do sałatki.
- Oliwa do smażenia – ten rodzaj oliwy z oliwek poddawany jest rafinacji, czyli ogrzewaniu. Ma odporność na wysokie temperatury. Punkt dymienia jest na poziomie 210⁰C. Nada się idealnie do smażenia mięsa, ryb, głębokiego smażenia oraz innych rodzajów potraw które wymagają wysokich temperatur.
Z powyższych rodzajów najlepszym wyborem będzie oliwa typu extra virgin. Można ją znaleźć w wielu polskich sklepach. Organic Farma Zdrowia, to sieć samoobsługowych delikatesów z produktami ekologicznymi. Znajdziesz tam oliwę extra virgin wysokiej jakości. https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-oliwa-z-oliwek
Oliwa z oliwek – właściwości zdrowotne
Oliwa to niezwykle smaczny, aromatyczny i zdrowy tłuszcz, podawany w czystej postaci. Nie posiada cholesterolu, ponieważ jest produktem roślinnym. Nasycony jest dobroczynnym skwalenem. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Obniżają ilość cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom jego dobrej odmiany (HDL). Kolejną rzeczą jest obniżenie ciśnienia krwi.
Ponadto, oliwa pomaga przy kamicy żółciowej, nieżycie czy owrzodzeniu żołądka. Do zapobiegania tworzenia się wolnych rodników, przyczyniają się przeciwutleniacze. Warto wspomnieć jak bardzo bogatym źródłem witamin jest oliwa z oliwek. Zawiera takie witaminy jak: A, E, D, K. Jej właściwości sprawiają że proces trawienia jest usprawniony, więc toksyny są usuwane szybciej z organizmu. W przypadku stosowania u dzieci, pozytywnie wpłynie na rozwój kości.
Oliwa z oliwek – podsumowanie
Oliwa to składnik który warto wprowadzić do swojej diety, ze względu na korzyści jakie wnosi. Dzięki właściwościom zdrowotnym zadbasz o swoje ciało, natomiast smak urozmaici i poprawi wykwintność przyrządzanych potraw. Użyj jej do swojej ulubionej sałatki lub mięsa i przekonaj się sam!