Dieta kopenhaska to kolejny plan żywieniowy, który obiecuje spektakularne efekty już w ciągu 13 dni. Choć wizja szybkiej utraty niechcianych kilogramów może być kusząca, to warto się zastanowić, czy warto dla niej ryzykować swoje zdrowie. Sprawdzamy, na czym polega dieta kopenhaska, czy jest bezpieczna oraz jakie są jej wady i zalety.
Dieta kopenhaska – najważniejsze informacje
Na czym polega dieta kopenhaska trwająca tylko 13 dni, w trakcie których można zrzucić nawet do 20 kg! Plan żywieniowy:
- opiera się na posiłkach o łącznej kaloryczności nieprzekraczającej 800 kcal,
- bazuje na rygorystycznym jadłospisie, który musi być ściśle przestrzegany,
- obejmuje tylko 3 posiłki dziennie o określonych godzinach,
- mocno ogranicza tłuszcze i węglowodany.
Co można jeść na diecie kopenhaskiej?
Osoby, które zdecydowały się przejść na dietę kopenhaską, muszą trzymać się gotowego jadłospisu. Przykładowo prawie każdy dzień rozpoczyna się od czarnej kawy z łyżeczką cukru, która ma zastąpić… śniadanie! Na obiad można jeść jedno lub dwa jajka na twardo, chudą rybę czy pierś z kurczaka w towarzystwie pięciu liści sałaty. Do innych produktów spożywczych, które są dopuszczalne w diecie kopenhaskiej, zaliczamy marchewkę, brokuły, pomidory, kalafior, szpinak, ograniczone ilości jabłek i cytryn oraz chude mięso.
Czy dieta kopenhaska jest zdrowa?
Zdecydowanie nie. Dieta kopenhaska to niezdrowy, wyniszczający i wręcz niebezpieczny sposób odżywania, który może doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem! Plan żywieniowy nie tylko bazuje na mocnym deficycie kalorycznym, ale także jest ubogi, nieodpowiednio zbilansowany i w żadnym stopniu nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na najważniejsze składniki odżywcze. Co więcej, przez 13 dni należy całkowicie zrezygnować z jakiekolwiek formy aktywności fizycznej, która jest przecież uznawana za podstawę podczas zrzucania kilogramów.
Zalety i wady diety kopenhaskiej
Wiesz już, że dieta kopenhaska nie jest zdrowa i każdy dietetyk odradza jej stosowanie. Czy w takim razie ma jakiekolwiek zalety? Tylko kilka, które zdecydowanie przegrywają z wadami. Jedną z nich jest krótki czas, w którym należy przestrzegać rygorystycznych zasad – wynosi on jedynie 13 dni. Dodatkowo możesz korzystać z gotowego jadłospisu i zauważyć szybki spadek wagi. Na tym korzyści z przejścia na dietę kopenhaską się kończą. A co z wadami? Jest ich zdecydowanie więcej. Plan żywieniowy:
- wyniszcza organizm ze względu na mocny deficyt kaloryczny,
- bardzo często powoduje spadek energii, problemy z koncentracją, bóle i zawroty głowy oraz nudności,
- prowadzi do wystąpienia niedoborów i odwodnienia,
- w żadnym stopniu nie pokrywa zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłej osoby,
- jest niezwykle rygorystyczny.
Jeśli chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów, postaw na zdrową, starannie zbilansowaną dietę. Dieta pudełkowa może okazać się znacznym ułatwieniem, szczególnie na początku drogi. Catering dietetyczny o obniżonej kaloryczności możesz zamówić np. tutaj. Schudnij zdrowo i ze smakiem!