Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym

Indeks glikemiczny określa jak mocno podnosi się poziom cukru we krwi po spożyciu konkretnego jedzenia. Pokarmy otrzymują indeks z zakresu od 0 do 100. Te pokarmy o wysokim indeksie powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, te o niskim z kolei powoli podnoszą jego poziom. Spożywanie odpowiednich pokarmów o niskim indeksie glikemicznym może pomóc zarówno w odchudzaniu jak i w walce z cukrzycą.
Poziomy indeksu glikemicznego

Indeks glikemiczny można podzielić na trzy kategorie:
- Niski - poniżej 55
- Średni - między 55 a 70
- Wysoki - powyżej 70

Stosując dietę opartą na indeksie glikemicznym jak dieta Montignaca czy South Beach należy unikać pokarmów z tej trzeciej grupy, o najwyższym indeksie glikemicznym.

Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym

Płatki śniadaniowe
Otręby owsiane 50
Płatki owsiane 51
Musli naturalne 40
Owsianka 58

Pieczywo
Pumpernikiel 46
Zakwas żytni 48
Zakwas pszenny 54

Warzywa
Groszek 39
Kukurydza 47
Surowa marchew 16
Gotowana marchewka 41
Bakłażan 15
Brokuły 10
Kalafior 15
Kapusta 10
Grzyby 10
Pomidory 15
Sałata 10
Zielona fasola 15
Czerwona papryka 10
Cebula 10

Owoce
Wiśnie 22
Śliwki 24
Grejpfrut 25
Brzoskwinie 28
Jabłka 34
Suszone morele 32
Winogrona 43
Kiwi 47
Gruszki 41
Truskawki 40
Pomarańcze 40

Produkty mleczne
Pełne mleko 31
Mleko w proszku 32
Jogurt słodzony 33
Mleko sojowe 44

Orzechy
Orzeszki ziemne 13
Orzechy włoskie 15
Orzechy nerkowca 25

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym

Płatki śniadaniowe
Płatki kukurydziane 80
Cheerios 74

Pieczywo
Chleb biały 71
Bagietka 95

Warzywa
Dynia 75

Owoce
Arbuz 80

Inne produkty
Biały ryż 82
Puree ziemniaczane 80
Frytki 75
Pączki 76
Pieczywo chrupkie 81