Pokarmy bezglutenowe

Gluten to proteina, którą możemy znaleźć w pszenicy, zbożu i jęczmieniu a także innych ziarnach. Problem z glutenem jest taki, że niektóre osoby mają nietolerancję na niego, ich jelita nie tolerują glutenu. Najpowszechniejszym schorzeniem z tym związanym jest celiakia, schorzenie które ma podłoże genetyczne
Ludzie cierpiący na to schorzenie powinni stosować dietę pozbawioną glutenu. W przeciwnym wypadku będą oni doświadczać wzdęć, biegunki, bólów brzucha. Jakie są jednak pokarmy bezglutenowe? Jak je zidentyfikować.

pokarmy powodujące zaparcia

Produkty bezglutenowe

Produkty z ziaren
- brązowy ryż
- gryka
- mąka migdałowa
- mąka kukurydziana
- mąka ryżowa
- siemię lniane

Warzywa
- brokuły
- brukselka
- kalafior
- kapusta
- czosnek
- zielona fasolka
- rzepa
- karczochy
- szparagi
- marchew
- buraki
- pietruszka
- cebula
- kukurydza
- ogórek
- bakłażan
- sałata
- groszek
- ziemniaki
- dynia
- rzodkiew
- szpinak

Owoce
- mandarynki
- mango
- pomarańcze
- kantalupa
- wiśnie
- porzeczki
- winogrona
- kiwi
- figi
- morele
- banany
- jagody
- cytryna
- papaja
- brzoskwinie
- gruszki
- ananasy
- śliwki
- jabłka
- maliny
- truskawki
- arbuzy

Mięso
- kurczak, jajka
- cielęcina
- jagnięcina
- dziczyzna
- wołowina
- wieprzowina
- kaczka
- gęś

Produkty mleczne
- mleko
- twaróg, jogurt naturalny
- masło
- sery

Nietolerancja na gluten jakim jest celiakia to jedno z najpospolitszych schorzeń jelit. Kiedyś trudno było o diagnozę tej choroby, teraz wystarczy tylko próbka krwi. Jeśli ktoś z twojej rodziny ma problemy z glutenem jest duża szansa na to, że ten stan z czasem pojawi się również u ciebie. Wówczas najlepiej jest się zbadać na tą chorobę. Jak widać produktów jest sporo, jedyne ograniczenie to produkty z ziaren czyli chleby, bułki. Oczywiście można spożywać tego typu produkty, ale tylko z ziaren nie posiadających glutenu.