Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska nie jest typową dietą. Nie została wymyślona przez dietetyków lecz jest po prostu używana od lat przez ludzi zamieszkujących wybrzeże morza śródziemnego.
Badania przeprowadzone na populacji ludzi z obszaru śródziemnego pokazały, że ludzie spożywający dużo ryby, czerwonego wina, winogron, warzyw i oliwy z oliwek a także regularnie ćwiczący żyją dłużej niż osoby, które stosowały mniej zdrowe diety i nie ćwiczyły. Ćwiczenia są uważane za kluczowy element diety. Kolejne badania potwierdziły, że takie proste zmiany jak zastąpienie masła przez oliwę oraz picie małych ilości czerwonego wina przyczyniają się do wydłużenia życia. Jedzenie z diety śródziemnomorskiej jest słabo przetworzone, są to naturalne produkty zawierające zdrowe dla nas tłuszcze nienasycone i kwas omega 3.

dieta śródziemnmorska

Chcąc zastosować reguły i pokarmy diety śródziemnomorskiej trzeba zrezygnować z dużej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego zastępując je większą ilością warzyw i owoców. Lista zakupów zawierać więc powinna wiele produktów roślinnych.

Lista powinna zawierać:
- owoce - jedzone w przerwach jako przekąska
- warzywa
- pełne ziarna
- orzechy
- rośliny strączkowe

Przykładowy jadłospis

Śniadanie:
- 1/3 kantalupy
- 1 kromka pełnoziarnistego chleba
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 1 jabłko

Przekąska:
- garść orzechów - migdały, orzechy włoskie

Obiad:
- 120g ryby
- 1 ziemniak
- 2-3 kubki pokrojonych warzyw - brokuły, marchew, cebula, czosnek podawane z oliwą z oliwek
- 1 świeży owoc

Kolacja:
- szpinak
- 50g grillowanej piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu winegret
- 1 pełnoziarnista pita
- 1 jabłko

Wskazówki diety śródziemnmorskiej
- wybieraj oliwę jako główne źródło tłuszczy
- wybieraj produkty pełnoziarniste zamiast przetworzone odpowiedniki
- ogranicz niezdrowe tłuszcze nasycone i trans
- jedz dużo warzyw
- jedz owoce jako przekąskę
- główne źródło mięsa i protein to drób i ryby
- ogranicz spożycie czerwonego mięsa

Dieta śródziemnomorska ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, zmniejsza ryzyko chorób serca i zawału przez ograniczenie spożycia pokarmów zwierzęcych a co za tym idzie mniejszy poziom złego cholesterolu we krwi. Wystarczy popatrzeć na średnią długość życia populacji mieszkających w basenie morza śródziemnego, żeby znaleźć potwierdzenie skuteczności takiej diety.