Dieta na płaski brzuch

Wszyscy chcielibyśmy mieć płaski ładny brzuch. Kobiety mażą o płaskim i jędrnym brzuchu a mężczyźni o ładnie zaznaczonych mięśniach w formie "kaloryfera". Wbrew pozorom, aby to osiągnąć nie wystarczy tylko i wyłącznie dużo ćwiczyć. Niemniej istotne jest to co jemy, nasza dieta. Jak powinna wyglądać więc dieta na płaski brzuch?
Dieta na płaski brzuch

Taka dieta powinna zakładać stosunkowo niskie spożycie kalorii na poziomie do 1600 dziennie. Powinno się coś jeść co każde 4 godziny, lepiej jeść mniej a częściej. Każdy większy posiłek powinien zawierać w sobie produkty zawierające tłuszcze nienasycone.

Dieta na płaski brzuch Jedzenie na płaski brzuch

Śniadanie:
- niskotłuszczowe produkty mleczne - mleko z niską zawartością tłuszczu, jogurt naturalny mogą być częścią twojego śniadania. Nie tylko dostarczają niezbędnego wapna, ale przede wszystkim protein, które potrzebne będą do modelowania mięśni brzucha.
- owoce - jak jagody, jabłka, grejpfruty, pomarańcze zawierają dużo błonnika. Błonnik ma negatywne kalorie co oznacza, że przetworzenie produktów bogatych w błonnik kosztuje organizm więcej niż wartość energetyczna produktu.
- płatki, owsianka - śniadanie na bazie pełnego ziarna to świetne źródło węglowodanów złożonych. Owsianka oprócz węglowodanów zawiera także dużo błonnika.
- jajka - świetne źródło protein. Należy jednak pamiętać o nie przesadzaniu ze spożyciem żółtka, które zawiera niezdrowe dla nas tłuszcze. Oczywiście najlepiej jest pozbyć się żółtka i jeść same białko z jajek.

Obiad:
- chude mięso - spróbuj wyeliminować czerwone mięso ze swojej diety. Zamiast tego sięgnij po drób i ryby. Ryby oprócz protein są źródłem kwasów omega 3, które mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Drób z kolei jest bogaty w proteiny i ubogi w tłuszcz. Zamiast po schabowego sięgnij po filet z piersi kurczaka.
- pokarmy pełnoziarniste - węglowodany złożone są kluczowe dla ciała, dostarczają dużą dawkę energii. Przykładem jest oczywiście pełnoziarnisty chleb, pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż.
- warzywa - pieczone, gotowane, grillowane a nawet surowe. Warzywa są jak najbardziej wskazane jeśli chcemy schudnąć. Sprawiają, że możemy zjeść dużo, ale małokalorycznie.

Kolacja:
- fasola - świetne źródło błonnika, żelaza. Błonnik blokuje wchłanianie złych tłuszczy w jelitach, wiąże je ze sobą i dzięki temu są one wydalane z organizmu.
- mleko sojowe - szklanka mleka sojowego to dobry pomysł na zakończenie jedzenia. To bogate źródło protein a co za tym idzie energii.

Opcje z kolacji i obiadu mogą być oczywiście łączone razem, nic nie stoi tu na przeszkodzie.

Ważną częścią diety są przekąski. Oto przekąski, które warto stosować w przerwach między głównymi daniami.

Przekąski:

- orzechy i nasiona - migdały, nasiona słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy włoskie to wszystko źródło nienasyconych tłuszczy. Zawierają one także dużo błonnika i witaminy E. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością bo mają dużą wartość energetyczną. Wystarczy garść dziennie.
- koktajle - koktajle zrobione z niskotłuszczowego mleka i owoców to świetna przekąska bogata w błonnik i proteiny. Aby zrobić koktajl wystarczy mikser, świeże owoce i mleko bądź jogurt naturalny.
- popcorn - nie smażony na oleju oraz bez soli. Jeśli tylko zastosujemy się do tych zasad to jest to wyśmienita przekąska, niskokaloryczna, ale świetnie wypełniająca żołądek.

Dodatkowe wskazówki

- zjedz wcześnie kolacje, najlepiej przed 19.
- unikaj owoców i węglowodanów złożonych w ciągu nocy.
- spróbuj ćwiczyć - zastosuj trening aerobowy wraz z treningiem siłowym.
- zmniejsz spożycie soli, która powoduje gromadzenie nadmiaru wody w organizmie, co może wypychać nasz brzuch.

Jeśli tylko zastosujesz się do powyższych zasad oraz rozpoczniesz regularne ćwiczenia to nie ma siły, musisz schudnąć. Powodzenia.